Lange Afstand agenda
WandelagendaSnelwandel agendaSectie Lange AfstandClubkampioenschapAankomend evenement

HERTOG HENDRIK PAD

AANPASSINGEN  - VERKRIJGBAARHEID - OVERNACHTINGSMOGELIJKHEDEN

Het Hertog Hendrikpad is een rondwandeling om Eindhoven en is met de variant 92 km lang. Het pad is genoemd naar Hertog Hendrik van Lotharingen die in 1232 stadsrechten heeft verleend aan de plaats Eindhoven.

Het is verbazingwekkend dat de wandelaar grotendeels over onverharde paden en midden in de vrije natuur deze rondwandeling kam maken, terwijl de 'grote stad' nooit ver is.

De afwisselende route gaat over heidevelden, door kleinschalig boerenland, door broekbossen langs (weer) kronkelende beken zoals de Dommel en Tongelreep en langs watermolens, kastelen en resten van een industri�le geschiedenis. U komt door typische Brabantse dorpen zoals Aalst, Heeze, Sterksel, Geldrop, Nuenen en Nederwetten.

Nieuw in deze uitgave is de van Goghvariant die u niet alleen door Nuenen voert met al haar tastbare herinneringen aan de grote schilder, maar ook door het landschap dat van Gogh geschilderd heeft.
Deze wandelgids is te koop bij de VVV-'s in de omgeving Eindhoven, (wandelboek)handels
en via de OLAT-boetiek

Stempelbrieven zijn aan te vragen bij:
OLAT-wandelwegen, Daelenbroek 32, 6002 VN WEERT, tel.
of per email

AANPASSINGEN

Het gehele pad is nu in 2 richtingen gemarkeerd, met uitzondering van de Van Gogh-variant.

Hertog Hendrikpad bij Nederwetten

Het parkoers op het Hertog Hendrikpad is onder Nederwetten drastisch aangepast. 
Het betreft het parkoers op kaart 11 en de daarbij behorende beschrijving bladzijde op bladzijde.
Vanaf regel 7 klopt de beschrijving van het nieuwe parkoers niet meer. De volgende 6 regels in de beschrijving vervallen. Vanaf de Hooidonkse brug klopt de beschrijving weer.
 
Nieuwe beschrijving en parkoersmarkering:
Op asfaltweg gaan we rechtdoor, steken na een paar 100 meter een drukke verkeersweg over en volgen de rechtdoor richting Nederwetten. Bij volgende splitsing rechtsaanhouden en na enkele honderden meters op t-splitsing rechtsaf. Ook bij volgende splitsing rechtsaanhoudend tot aan de kerk. Daar is eveneens gelegenheid om te pauzeren in horeca-gelegenheid 'De Kruik'. Vanaf caf� houdt u bij de eerste splitsing (na ongeveer 25 meter) linksaf. Na een bocht naar rechts komt u bij de Kerkhoef en de torenru�ne. Hier volgt u de bocht naar rechts tussen afrastering paardenweide. Op Asfaltweg linksaf tot aan het Wilhelminakanaal. Hier gaat u linksaf en volgt de route de markering richting Son en Breugel. Het traject is vanaf wegwijzer 14027 op bladzijde 21 tot Son en Breugel dubbel gemarkeerd en kan dus in beide richtingen worden bewandeld.
Er was eveneens een kleine aanpassing nodig in het bosgebied bij het Buismansven; hier is de markering aangepast.
De van Goghvariant loopt vanaf brug bij wegwijzer 14027 bladzijde 31 tot aan caf� De Kruik in Nederwetten.  

Hertog Hendrikpad bij Hotel Eindhoven

Te zijner tijd verdwijnt de Van der Beken Pasteelweg, die parallel loopt aan de A67 tussen de Aalsterweg en de Roostenlaan in Eindhoven. Zodoende is er vanaf Hotel Van der Valk een gewijzigde route ontworpen voor het Hertog Hendrik Pad. De nieuwe route loopt over het particuliere landgoed Eikenburg van de Broeders van Liefde, dat niet alleen fraai is aangelegd maar ook een rijke historie kent.
Broeder-overste Ton van Heugten kende OLAT nog niet, toen hem werd gevraagd of het Hertog Hendrikpad over landgoed Eikenburg mocht worden omgeleid. Als ervaren wandelaar gaf hij meteen toestemming.

In het HHP-gidsje (kaart 3) worden de regels 1 t/m 6 op pagina 9 als volgt gewijzigd:

Via de verkeerslichten steekt u de Aalsterweg over. Linksaf direct na de oversteek en 10 meter noordwaarts (richting centrum) de Aalsterweg volgen. Rechtsaf door draaihek van Eikenburg. Na het passeren de vijver met picknickbank linksaf het Beukenlaantje in. Rechtsaf bij tweede pad. Linksaf slaan op T-kruising (Leemhoefpad; met meteen links de openluchtkapel). Op de volgende T-kruising rechtsaf de asfaltweg volgen (Eikenburg). Linksaf voor de grote kapel van Eikenburg en de verharde weg volgen tot aan het toegangshek. Hier verlaat u het landgoed.

 

Rechtsaf na het hek (Roostenlaan; rechts ziet u meteen het mausoleum van de familie Van Abbe) en deze straat 550 m volgen, het viaduct onderdoor. Volg dan het fietspad. Rechtsaf na 25 meter. U komt op een breed bospad. Dit volgen tot u het bos verlaat.

OVERNACHTINGSADRESSEN

Vrienden op de Fiets
contributie
zie: www.vriendenopdefiets.nl
als lid kunt voor ca � 17,- per nacht overnachten (incl. ontbijt excl. toeristenbelasting)

B & B adressen VVV-Eindhoven

Cafe-pension D'n Herberg
Nieuwstraat 61a
5691 AB Son, tel
e-mail: 


Hotel De Gouden Leeuw
Korte Kerkstraat 46
5664 HM Geldrop
tel.
Aantal bedden: 24
Telefoon op kamer TV op kamer Radio op kamer Sanitair op kamer Vergaderruimtes Bar Huisdieren niet toegestaan Gratis parkeren Betaald parkeren