Lange Afstand agenda
WandelagendaSnelwandel agendaSectie Lange AfstandClubkampioenschapAankomend evenement

Nieuws Airbornepad Stempelposten Verkrijgbaarheid Bed & Breakfast Airbornepad Medewerking van... Groepswandelingen Airborne links airbornepad in de pers Herdenkingstochten Engelse tekst Airborne airbornepad_verslagen.htm FORUM

Wandelverslagen van het Airbornepad Market Garden
 

Mocht U in uw een wandelverslag hebben of een site weten of in een plaatselijke blad iets lezen, houden wij graag aanbevolen voor een kopie van het artikel.

Alex Wijsman
De Valestappers uit Nuenen
De Wandelaars
Zaterdaggroep Nivon Nijmegen
Foto's wandeling Wandelpool Noud Wijn
 

Willem H. van Heuven purser Nordwest Airlines vanaf 10 september hieronder geplaatst.


Brief ontvangen van Willem H. van Heuven, PRESTON, WA USA
 

Zeer geachte OLAT leiding,

Graag maak ik van  deze gelegenheid gebruik mij voor te stellen. Ik heet Willem H. van Heuven en woon sinds 1959 in Amerika. Mijn vader groeide merendeels op in Groesbeek en Wageningen. gedurende de WW2 was hij krijgsgevangene in Indonesi´┐Ż. Ik ben daar geboren in 1941. Mijn familie heb ik nooit gekend maar ik had wel altijd de wens om de streek van herkomst te bezoeken. Die kans kwam toen ik ineens de gelegenheid kreeg de 4-daagse 1994 te lopen. Toen ik door Groesbeek kwam kreeg ik "kippenvel" op de armen en werd ik emotioneel getroffen. Ik nam mij voor om "meer"te zien. In 1995 kreeg ik de kans om uit een oude DC-3 met militairen uit Engeland, Amerika, Canada en Polen parachute te springen ter gelegenheid van de 50e herdenking van het einde van de oorlog. Al de factoren speelden een rol mij er toe te bewegen mij te verdiepen in de geschiedenis van "Operation Market Garden" Ergens in het najaar 2004 kreeg ik van een kennis een krantenknipsel waarin ik constateerde dat "The Hell's Highway"een officiele wandeling werd. Met behulp van kennissen werd besloten de uitdaging aan te gaan. Het werd een hele bijzondere uitdaging want zoals U nu wel gemerkt heeft, woon ik in het uiterste NW van Amerika. In Washington State, net ten Oosten van de stad Seattle in het plaatsje Prston, tegen de bergen aan.

Ik ben purser bij Nordwest Airlines en heb de laatste jaren hoofdzakelijk de route Seattle - Amsterdam gevlogen. Ik kom 's morgens om 07.45 uur aan en vertrek de volgende dag weer om 13.oo uur. Tegen de tijd dat ik buiten Schiphol sta en ik mij moet melden de volgende dag ben ik zeker 3 uur kwijt van mijn korte verblijf. Toch was het mogelijk om na een de hele nacht (10 uur) gevlogen te hebben, het Airbornepad in etappes te lopen. Ik werd bijtijds opgehaald, verkleedde mij ter plaatse en reed vervolgens naar Lommel om zo de eerste etappe te lopen. Bussen waren er wel maar niet altijd op zondag, juist de dag dat mijn kennissen voor transport konden zorgen, dus moest het een paar keer met een taxi. In het najaar werd het gauw donker en was het soms moeilijk de groen-witte streepje te zien. Het weer was niet altijd medewerkend. De laatste etappen konden we gebruik maken van twee auto's en dat ging perfect. Op 24 augustus 2005 liepen wij de eerste etappe en op 14 juli 2006 liepen wij Arnhem binnen om in 9 1/2 dag (layovers) het parcours uit te lopen. (Net zo lang als de originele tocht). Het pad was indrukwekkend, mijn respect is vermeervoudigd, ik heb genoten van het landschap en ik heb zoveel geleerd.... Persoonlijk zou ik graag mijn dank willen betuigen aan U allen die deze "Hell's Highway"zo'n prachtige wandeling hebben gemaakt. Als voormalig US marinier parachutist heb ik menig maal met de paras van de 82e en 101e, ook met Canadian en Britch paras gesprongen. Ook heb ik de Poolse para brevet in Polen verdiend.

Deze wandeltocht bracht heel veel herinneringen op. En ik heb er van genoten, maar boven alles uit mijn waardering voor allen die hun leven gaven....

Willem H. van Heuven (adres bekend bij webmaster)

Ik herinner mij nog een klein gedichtje waarvan de dichter mij niet bekend is...

ZIJ KWAMEN VAN VER, OVER DE OCEAAN...

ZIJ HEBBEN IN STORMEN VAN KOGELS GESTAAN....

ZIJ GAVEN HUN BLOED EN HUN LEVEN...

OM ONS WEER DE VRIJHEID TE GEVEN....

P>S. Neemt mij niet kwalijk voor enige spel fouten na 47 jaar het land uit te zijn...
 

 

 

 


Terug naar de hoofdpagina 

 

 


Terug naar de hoofdpaginaMocht U in uw een wandelverslag hebben of een site wetenplaatselijke blad iets lezen, houden wij graag aanbevolen voor een kopie van het artikel.